Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Virtuální svět po svém vzniku nejdřív předběhl zákonodárce a cenzory. Nestačili vůbec reagovat, převálcovala je tehdejšími prostředky neregulovatelná (určitě ne v celé šíři) obří masovost, autorské právo dostalo pořádně na frak, hudební průmysl to téměř zničilo, filmový a televizní poškodilo. Převládl pirátsko-anarchistický pohled na svět. Jedno, že jsi vynaložil na vznik díla (CD, DVD, mp3, seriálu,fotografií) milióny dolarů, já to chci vidět, slyšet hned a bez koruny. Pirátské servery hrabaly pod zástěrkou svobody internetu neskutečné peníze za poskytování obsahu, na který nepřispěli ani korunou. Reakce majitelů práv byla logická, ale byloto jako plácnutí do vody. Dnes jsme jinde, byly vyvinuty robustní systémy vyhledávání,identifikace obrázků, textu, kreseb,rozpoznávání obličejů, investovány miliardy dolarů do vývoje. Neschopnost cenzorství se výrazně snížila, alespoň u největších hráčů jako Google, Youtube, Facebook, Twitter, Instagram,.. I když se umělá inteligence dokonce už učí sama bez zásahu programátora, stále jsou systémy nedokonalé, primitivní. I když už roboti rozeznají nejen klíčová slova v textu, ale i částečně význam sděleného, je to vše pořád v plenkách. Důležitá je také kapacita těchto čmuchacích robotů, jsou schopni prověřit miliony zpráv, statusů, diskusních příspěvků, článků. A bleskově zakročit (smazat, skrýt, přemístit na soukromý blog, vygenerovat podklad žalobu). A promptně zareagovat na udání živého člověka (nahlášení "závadného" příspěvku). Teprve teď se původně nereálný sen zkrocení internetu stal technicky možný. Jaký div, že po majitelích práv zaržáli nadšením politici, šiřitelé a strážci jediné pravdy, co jim vadí jakýkoli odlišný názor. A začali přijímat nové zákony, cenzorské a "korektní". A nutit hrozbou obřích pokut provozovatele k jejich dodržování. Ti ve strachu začali mazat napráskané příspěvky, obsah se "závadnými" klíčovými slovy - i ten váš. Vítejte v totalitě! Řízené roboty v rukou laskavých vůdců a ministerstev Pravdy.

7 0
možnosti
Foto

zajímavé že Istanbulská smlouva byla ratifikována už 30 státy ale právě Češi s ní mají takový strašný problém8-opokud jsou naši muži samí gentelmani a dobří otcové, poctiví živitelé rodin, proč jim tak vadí ta zvýšená ochrana obětí? Pamatuji jakou nevoli zde vyvolala debata o lepší vymahatelnosti alimentů od neplatících otců a leccos se tak rýsuje;-)

0 5
možnosti

J58a11n 70K36o74z15á82k

7. 11. 2018 21:12

Váš příspěvek je vždy perla. Ochrana před násilím je v našich zákonech. Tam vadí úplně jiné věci o kterých nechcete přemýšlet, nebo nejste schopna je domyslet. Ta lepší vymahatelnost byla taky pěkná hloupost. Na vymahatelnost jsou soudy a ne, aby to platil stát z daní pracujících.

4 0
možnosti

Já bych měl jen takový malý dotaz k jednomu pojmu, který mě v textu trochu zarazil, a sice "...kdy ženská role matky bude zase přirozená..." Jen by mě zajímalo, jak může být jakákoli role přirozená.... jsem dosud myslel, že co je přirozené, není právě proto nějakou rolí... no to jen tak.

0 3
možnosti
Foto

Ráda odpovím. Šlo o narážku na gender aktivisty. Jistě vzpomenete na ten shitstorm ohledně Žáčkovy básničky, ve které praví, že holky jsou na světě, aby byly maminky. Narážím na potírání přirozených rozdílů mezi muži a ženami (Istanbulská úmluva). Samozřejmě se nesnažím přikovat ženy k plotně a kolébce. Narážím jen na to, že čeho je moc, toho je příliš. A to, že se budeme tvářit, že mezi námi není rozdíl a budeme se snažit donutit mužské tělo ke kojení, nám lepší svět nepřinese.

8 0
možnosti

.... jsem asi zřejmě méně důvtipný, ale na obsahu neshledávám nic pobuřujícího a urážlivého.Blíží se asi vážně doba, kdy oprášíme a vzkříšíme mluvu v jinotajích R^.

2 1
možnosti

Njn, doba "Pepíčku, ale tohle ve škole neříkej" zase přichází, zase si budeme šeptat a ohlížet se přes rameno. My staří jsme zvyklí, mladí se to rychle naučí.

7 1
možnosti

To záleží jen na náš občanech, co si necháme líbit! :-)

0 0
možnosti

S textem je možné v mnohém souhlasit, ale doufám, že to tak hluboce rozvrácené není. My musíme, pokud chceme přežít, stavět na tom, že Evropská unie je nezbytností (federalizovaná je akčnější!), že EU nemůžeme zrušit, ale proměnit v přirozených vztazích a občanské svobodě, bez falešných nacionalismů, sociálních konstruktivismů, inženýrství a postranních úmyslů. Doufám, že takový příspěvek nebude mazán.

Mohli by být mazány příspěvky, které nám lžou o tom, že EU nepotřebujeme, že stačí jen partnerské soužítí rozdílných zemí, protože tyto názory jsou přímým rizikem evropských států. EU musíme brát jako nutnou potřebu politické, hospodářské a vojenské obrany proti mocnostem, zejména mocnosti nejbližší, kterou je Rusko a jeho expanzivní imperialismus.

Žijeme ve velmi divné době, žijeme ve virtuální realitě, stáváme se virtuální společností, máme pomalu virtuální zdravotní péči, virtuální soudnictví... A to vše je nutné postavit na přirozené základy v občanské svobodě.

Ale občanská svoboda neznamená cintat veškeré lži, kterých jsme schopni bez jakékoliv odpovědnosti k celku. Umlčování takovýchto lživých řečí je nebezpečné vůči svobodě člověka, ale jejich neumlčování je nebezpečnější pro potenciální likvidaci člověka a jeho společnosti. Naše různá společenství se uzavírají v mrtvolně nehybných myšlenkových paradigmatech a nepřipustí jejich revize. Je to typické pro naši postkomunistickou a postfaktickou dobu, ale je to také velikým rizikem, pro naši společnost!

:-)

0 4
možnosti
Foto

Náš Stvořitel nám nechal svobodu i hřešit (i když si tím škodíme). A my jsme pyšně rádoby ještě dokonalejší, když si navzájem upiráme svobodu slova. I špatný názor je jen názor a neměl by být trestán ale vyvrácen.

3 0
možnosti
Foto

Společnost se má vyvíjet po spirále a pokud je to pravda, tak po fázi, kdy se všechno smělo, dostáváme zase do fáze, kdy se bude smět jen to, co se bude nahoře zamlouvat. Ta spirála zaručí, že censura bude podána kultivovaněji než o závit zpět.

3 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS