Všichni do trenek aneb Dívčí válka

19. 06. 2017 13:52:15
Ve švédské školce Egalie se snaží ze všech sil odstranit genderové stereotypy. Neuslyšíte tam "on/ona", natož "chlapeček/holčička", všichni si říkají "přátelé". Bezpohlavnost - nový fenomén současnosti.

Nějakou dobu hýbají veřejností rozdílné názory na reklamu pivovaru Bernard. Feministické aktivistky vnímají spojení alkoholu a krásy ženského těla jako útok, jiní se těmto reklamám zasmějí. V každém případě reklama splnila přesně to, co měla. Nechci v žádném případě zesměšňovat feministické hnutí, jehož základními hodnotami jsou rovnost pohlaví před zákonem a rovnost příležitostí. Vždy se budu hluboce sklánět před odvahou žen, které bojují za svoji rovnocennost v muslimských zemích. To, proti čemu chci dnes mluvit, je radikální směr, s nímž se setkávám čím dál častěji.

Říkám si, že se jako ženy vlastně máme dobře, když se zabýváme prkotinami typu reklama Bernard a hlavně máme čas vést podivné bojůvky s muži. Nedávno se mě dcera zeptala, co je to feminismus. Nedokázala jsem jí odpovědět stručně a tento rozhovor na mě ještě čeká, bude zřejmě delší. Na jedné straně úžasný kus práce řady odvážných a sebevědomých žen, na straně druhé nesmyslné boje s muži, hledání známek utlačování a sexuálního vykořisťování za každou cenu a ve všem, kvóty...

Kvóty, dokonalý způsob, jak říci ženám, že jsou neschopné a neumějí se prosadit samy. Netvrdím, že to jako ženy máme v mužském světě vždycky lehké, ale o to více je každý úspěch cenný. Někdy musíme ukázat lepší schopnosti a odvést více práce, ale jde to. A jako postupoval liberální feminismus krůček po krůčku, i tuhle rovnost časem prosadíme. Ale musí to jít přirozeně a nikdy toho nedosáhneme příkazy a zákazy. Jak myslíte, že se budou cítit ženy, které se dostaly do předních pozic vlastní dřinou? Velmi by mě překvapilo, kdyby je kvóty neurážely. Sebevědomá a emancipovaná žena žádné gender berličky opravdu nepotřebuje.

Vzpomenu-li si na hysterii kolem Žáčkovy říkanky ("K čemu jsou holky na světě? Aby z nich byly maminky, aby se pěkně usmály na toho, kdo je malinký..."), ptám se, proč si spoustu lidí myslí, že příroda je debil? Ne, nechci přikazovat nebo určovat komukoliv stát se rodičem, ale vždycky se budu bránit argumentům proti přirozenosti. Ano, jsme ženy a ženy dávají život dětem. Jsme na světě od toho. Kdybychom nebyly, lidský rod by dávno neexistoval. Ke komu se obvykle přitulí dítě, kterému je smutno? K mámě. Ženské dlaně jsou od toho, aby pečovaly, hýčkaly a hladily. Ženské srdce je obrovské a ženský klín dává život. Její duše i tělo krásu. A popřením toho všeho je jen popírána samotná podstata ženství.

Vedeme Dívčí válku, kastrujeme muže vlastní neženskostí a pak fňukáme po "opravdových mužích". Zapomeňme na to, že ženy a muži jsou stejní. Nejsou a nebudou. Současné radikální feministické hnutí dělá ze světa včelín a z mužů trubce. Dovolme každému pohlaví jeho důležitost, jeho jedinečnost. Nechme se ochraňovat muži, nechme se na rukou nosit. A za to se na své muže usmívejme a pečujme o ně. Buďme mámy. To je naše jedinečnost. Vždyť to neznamená připoutání k plotně a vysavači, znamená to jen úctu k tomu druhému a touhu spolu žít a nebojovat.

Autor: Ivana Burešová Marková | pondělí 19.6.2017 13:52 | karma článku: 45.73 | přečteno: 5879x

Další články blogera

Ivana Burešová Marková

Jsi první žena s pytlíkem, kterou znám

Prohlásil můj kamarád na vandru, když viděl, že mám u opasku přidělaný měšec na peníze. Tehdy to vyvolalo smích. Dnes už by se asi nikdo nesmál.

12.2.2024 v 9:37 | Karma článku: 33.43 | Přečteno: 1033 | Diskuse

Ivana Burešová Marková

Hrdost nosí korunu

Česká koruna má v únoru 31. narozeniny, ta československá by měla už stopáté. Kolikrát ještě ale budeme smět slavit?

7.2.2024 v 11:31 | Karma článku: 22.16 | Přečteno: 374 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jan Pražák

Jak jsem prchl z postele do skříně

Jaro bylo v plném proudu, já se pilně připravoval na maturitu a byl jsem beznadějně zamilovaný. O to víc, když objekt mé lásky spolužačka Blanka na sklonku zimy podlehla mým svodům a dala mi vše, co jen může holka klukovi dát.

19.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 16 | Diskuse

Ladislav Jakl

Extremistou snadno a rychle

Co musí udělat člověk, aby se dnes stal extremistou? Nemusí dělat vůbec nic. Dokud chodí stejně jako ostatní normálně po nohou, nikomu na něm nepřipadá není nic divného.

19.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.56 | Přečteno: 235 | Diskuse

Helena Vlachová

Můj syn

Vždy jsem si přála mít tři syny. Jenže člověk míní a Osud mění. Nakonec zůstalo jen při jednom synovi.

19.3.2024 v 6:37 | Karma článku: 12.20 | Přečteno: 319 | Diskuse

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 10.70 | Přečteno: 141 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 13.12 | Přečteno: 489 | Diskuse
Počet článků 20 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 5496

Jsem běžný občan s běžnými starostmi, kterému není lhostejné dění doma ani ve světě. Jsem členkou strany Svobodní.

Mé články vyjadřují mé osobní postoje a nejsou oficiálními postoji hnutí.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...